На фоні загрози зриву «зернової угоди» попит імпортерів на українську пшеницю знижується — аналітики

30 окт, 14:05

Індикативні ціни пропозиції на пшеницю з поставкою з глибоководних портів України на умовах FOB, за підсумками минулого тижня, знизилися. Передусім під тиском зменшення попиту імпортерів.

Про це пише «АПК-Інформ».

Відмічається, що індикативні ціни пропозиції пшениці з протеїном 12,5%, 11,5% та фураж із поставкою в листопаді з чорноморських портів знизилися на 5-10 USD/т, до 305-325, 300-320 та 260-275 USD/т FOB відповідно.

За словами аналітиків, ринком лунають чутки про можливу зупинку роботи «зернового коридору» вже в листопаді. Не додають оптимізму й подальші заяви рф про те, що все залежатиме від ослаблення обмежень на експорт її сільгосппродукції та добрив, а через розслідування ООН щодо іранських дронів-камікадзе вона взагалі може розірвати «‎зернову угоду».

«‎Тому, попри низку оголошених і проведених тендерів, українська продукція пропонувалася на них доволі рідко і ще рідше перемагала в торгах, хоча здебільшого була найдешевшою. Через побоювання завершення дії «зернової ініціативи» більшість імпортерів шукають заміну причорноморській продукції. Наприклад, азійські імпортери вже збільшили закупівлю австралійської пшениці»‎, — відмітила керівник відділу зернових та олійних ринків «АПК-Інформ» Анна Танська.

Експерт також розповіла, що поряд із незмінними чинниками тиску внутрішньої кон’юнктури розвитку цінової ситуації на зовнішньому ринку також сприяли зниження темпів експорту морем й активності укладення нових контрактів, а також уповільнення процедури огляду суден, які прямують «зерновим коридором», що збільшує час їхніх простоїв, зменшує кількість суднозаходів і, відповідно, позначилося на ставках фрахту.

Інф. latifundist.com


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/334116.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM