Зважаючи на продовження динаміки кліматичних змін, спричинені ними втрати прямують до 100%. Для ягідників і виноградарів стає незрозумілим: закриватися чи змінювати культури та сорти. Про це повідомив керівник ФГ «Лиманськ» Олександр Бритвін на прес-конференції «Фермер-клімат: як не програти цю битву», організованій Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), пише agronews.ua.
«Я маю записи погоди за 10 років. І бачу, що середня температура підвищилася на 2°С. Більше того, таке враження, що у нас уже не 4 сезони, які м’яко чергувалися, а цілих 8: у лютому — весна, у квітні — зима, влітку — тропічні зливи», — ділиться спостереженнями Олександр Бритвін.
За його словами, найбільш негативними для ягід і винограду є поворотні заморозки. Найбільшою проблемою вони стають, коли на винограді вже з’явився 5-й листок. А в зиму взагалі йде налита брунька без поживних речовин.
«Для нас виноградник — питання відкрите: ми не знаємо, як уберегти бруньку від весняних заморозків, а ягоду в липні — від перезволоження. Не знаємо, як побудувати хімзахист, адже вище за +25°С засоби захисту не працюють», — розповідає Олександр Бритвін.
Він додає, що особливо критично зміна клімату впливає на багаторічні насадження, адже на перший врожай виробнику потрібно чекати кілька років. А що буде за 3-5 років — невідомо.
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua