• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аграріям обіцяють повернути пільгове кредитування
    Опубликовано: 2023-03-13 16:02:08

    Найближчим часом Кабінет Міністрів відновить пільгове кредитування для аграріїв у межах державної програми “5-7-9”. Держава надаватиме кредитні гарантії до 50% від суми позики. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час зустрічі з аграріями, пише agronews.ua.

    За його словами, плановий розмір кредитної гарантії буде на рівні 50% від суми кредиту.

    Сольський також зазначив, що у парламенті перебувають законопроєкти, якими передбачено звільнення від оподаткування платників єдиного податку четвертої групи за земельні ділянки, що розташовані на територіях бойових дій та/або тимчасово окупованих територіях. Також мають звільнити від сплати податку на нерухомість власників знищеного або пошкодженого майна в результаті збройної агресії РФ.

    Зазначимо, в Україні напередодні весняної посівної склалася ситуація, яка більш критична для агросектору, ніж на початку війни.

    У 2022 році, коли почалася війна, аграрії задіяли всі власні ресурси, під мінами та обстрілами вийшли в поля, аби забезпечити продовольчу безпеку країни. Тоді посівну врятувала програма пільгового кредитування для товаровиробників «5-7-9», якою скористалися близько 44 тис. агровиробників.

    Наразі аграрії зіткнулися з тим, що програма пільгового кредитування від держави не продовжена. У фермерів немає коштів, щоб закупити паливно-мастильні матеріли, насіння, добрива тощо.

    Тому без пільгового кредитування посівної є ризик, що чимало виробників с/г продукції припинять господарську діяльність.

    Як раніше повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, за попередніми прогнозами, посівні площі цьогоріч зменшаться на 7 млн га порівняно із довоєнним показником.

    Наразі в Україні понад 5 мільйонів гектар (50 тисяч км2) сільськогосподарської землі непридатні до використання. Причина – діяльність країни-агресорки РФ на цих територіях.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.