• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Посівна кампанія-2023: чи вистачить Україні продуктів
    Опубликовано: 2023-03-29 10:07:27

    Цьогорічна посівна кампанія значно ускладнена бойовими діями на півдні і сході країни. Українські аграрії зіткнулися із зменшенням прощ територій придатних для обробки і сівби. Величезні площі території Україні є замінованими, а інші – знаходяться під окупацією.

    Ситуацію ускладнює погана логістика, блокування росіянами зернового коридору, подорожчання витратних матеріалів, таких як насіння, добрива, пального, повідомляється в матеріалі "Економічної правди".

    Через війну 24% сільськогосподарських земель цьогоріч не будуть засіяні. Це – майже 7 млн гектарів.

    За оцінкою Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), у звільнених областях заміновані близько 2 млн гектарів полів. У тимчасовій окупації – 6 млн гектарів, які теж потребуватимуть перевірки після звільнення.

    В Міністерстві аграрної політики очікують, що цього року площі земель, на яких сіють зернові та зернобобові культури скоротяться на 1,4 млн гектарів – до 10,2 млн гектарів.

    Через війну аграріям довелося змінювати географію сівби й на певних територіях вирощувати більше культур, які не є типовими для конкретного регіону.

    Через російську окупацію торік Україна втратила врожай пшениці не менш як на 1 млрд дол, порахували у Мінагрополітики.

    За попередніми прогнозами, врожай зернових та зернобобових у 2023 році може скоротитися до 44,3 млн тонн проти 53,1 млн тонн у минулому.

    Зазначається, що фермери налаштовані рішуче і зірвати сівбу в Україні можуть лише погодні умови. Як пояснює аналітикиня УКАБ Світлана Литвин, хоча наразі в ґрунті є певна нестача вологи, проте вона не критична. Інших факторів, які потенційно можуть вплинути на майбутню врожайність немає.

    Хоча врожай зернових цього річ планується менший, приводу для хвилювань все ж немає, оскільки Україна завжди вирощувала втричі більше продуктів, ніж сама потребувала. Також на споживання продуктів суттєво вплинуло зменшення кількості населення в Україні.

    Весняна посівна в Україні набирає обертів. Наразі до сівби ярих культур приступили вже аграрії 18 областей. Цьогоріч першими в поля вийшли аграрії на Одещині, а згодом поступово до них почали приєднуватись господарства та фермери інших регіонів. Станом на 24 березня до сівби ярих культур приступили вже аграрії 18 областей.

    Інф. delo.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.