• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тонкощі перевезення зернових культур автомобільним транспортом
    Опубликовано: 2023-07-03 22:54:15

    У сезон збирання врожаю вантажоперевезення зерна – це одна з найбільш популярних послуг у сфері доставки вантажу. І це не дивно, якщо зважати на те, що Україна – це найбільший експортер зернових культур по всьому світу: Європа, Африка та Азія. І якщо постачання зерна припиниться, тоді настане світова продовольча криза. Розглянемо докладніше, як здійснюється перевезення зернових культур за допомогою автомобільного транспорту.

    Способи перевезення зерна за допомогою автотранспорту

    Тарний

    Тарний спосіб має на увазі, що як тара при транспортуванні застосовуються сухі чисті мішки. Відповідно до правил перевезення зерна його вологість має бути не більше 15%, а у випадку з кукурудзою не більше 13%. Необхідно обов'язково виключити будь-які можливі фактори, які могли б спричинити самозігрівання або намокання зерна. Застосування тари для зерна може спровокувати зараження шкідниками, які могли б зіпсувати вантаж. Якщо проводиться перевезення у такий спосіб, тара має бути промаркована відправником.

    Безтарний

    Якщо проводиться перевезення вантажу без тари, тоді застосовується спеціально призначений автомобіль – зерновоз. Біля бортів та дна автомобіль обов'язково повинен мати спеціальні ущільнення у кузові, а мінімальна висота борту становить 1 метр. Вантажний відсік обов'язково має бути прихований за допомогою тенту. Його основне завдання – захистити вантаж, що перевозиться, від дощу та інших зовнішніх факторів.

    Основні правила при перевезенні зерна

    Щоб доставка зерна була успішною, перевізник обов'язково повинен дотримуватись певних правил:

    • контролювати температуру та вологість зерна;
    • дотримання вантажопідйомності зерновоза – перевантаження категорично заборонено;
    • для забезпечення безпечного перевезення кузов автомобіля має бути заповнений щільно;
    • відсік транспорту має бути повністю герметичним;
    • перш ніж відбудеться завантаження зерна до кузова транспорту, він повинен пройти санітарну обробку;
    • вся супровідна документація має бути правильно та своєчасно оформлена.

    При дотриманні цих простих правил можна буде досягти максимальної безпеки перевезення.

    Різновиди зерновозів

    Для перевезення зерна можуть використовувати автомобілі різного типу: бортові напівпричепи, самоскиди, алюмінієвий причіп-цистерна. Залежно від параметрів вантажівки кількість зерна, що перевозиться, може бути зовсім різним. Максимальна кількість, яка вміщується у самоскид із причепом – 90 кубічних метрів. Максимальна довжина транспорту для перевезення зерна не повинна перевищувати 12,2 метрів.

    Щодо перевезення зерна за допомогою тарного способу, то може застосовуватися й інший вид транспорту за умови дотримання всіх правил транспортного зерна.

    Незважаючи на те, що зерновозами перевозиться менша кількість зерна, ніж морським транспортом, саме автомобільні перевезення відіграють ключову роль у логістичному ланцюжку транспортування зерна та іншої зернової продукції в країні та за межами України. Саме з цієї причини важливо дотримуватися всіх норм і правил.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.