• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Румунія розширює транзит українського зерна: плани та перспективи
    Опубликовано: 2023-08-16 10:07:45

    Румунія намірена вдвічі збільшити щомісячний обсяг транзиту українського зерна до свого ключового чорноморського порту Констанца через річку Дунай, досягнувши 4 мільйонів тонн. Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяви міністра транспорту Румунії Соріна Гріндеану.

    Україна, що є одним з провідних світових експортерів зерна, випускає значні обсяги продукції, тож питомо велика частина її експорту спрямовувалася через "зерновий коридор" на порти Дунаю, який проходив через Румунію. Проект підтримувався попередньою "зерновою угодою", яка набула змін із виходом Росії з неї.

    Румунський міністр транспорту Сорін Гріндеану заявив, що завдяки новій інфраструктурі, включаючи збільшення персоналу та розширення прохідності Сулінського каналу на Дунайському річковому шляху, Румунія планує збільшити об'єм транзиту зерна з України.

    "Ми вже визначили заходи, що допоможуть нам зробити великий стрибок від понад 2 мільйонів тонн на місяць до майже 4 мільйонів тонн найближчими місяцями", - зазначив він після зустрічі з представниками ЄС, США, Молдови та України.

    Підвищення транзитної потужності передбачає покращання інфраструктури, а саме залучення 60 додаткових лоцманів до дунайського агентства Румунії, які будуть супроводжувати судна в Сулінському каналі. Цей проект, фінансований ЄС, передбачає також нічне плавання на Суліні та має завершитися у жовтні.

    Віце-прем'єр-міністр України Олександр Кубраков відзначив, що Дунай залишається важливим логістичним шляхом для експорту українських сільгосппродуктів. Водночас, Україна зацікавлена у можливості розширення території для придорожньої перевалки суден у водах Румунії, зокрема навколо порту Констанца та біля Сулінського каналу.

    Порт Констанца, який стає основним альтернативним маршрутом для українського зерна після виходу Росії із "зернової угоди", проте може зустрітися з обмеженнями через збільшення врожаю зернових культур в Румунії. Таке обмеження може відбитися на транзитних можливостях та забезпеченні його сталою пропускною здатністю для українського зерна.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.