• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Приватизація держпідприємств в АПК має підпорядковуватись бізнес-логіці
    Опубликовано: 2016-12-09 15:30:00

    Держава має продати збиткові агроактиви та зосередитись на ефективному розвитку найбільш інвестиційно привабливих держпідприємств. Це відзначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

    Зараз Мінагрополітики керує 504 суб'єктами господарювання, які працюють в різних секторах АПК - рослинництві, овочівництві, виноробстві, тваринництві. Сумарно ці компанії мають у своєму розпорядженні земельний банк майже в 500 000 га, що еквівалентно другому місцю в рейтингу найбільших латифундистів України.

    Однак ефективність їх роботи залишає бажати кращого. «У 2015 році лише 47 держпідприємств з понад 500, які перебувають в управлінні Мінагрополітики, були прибутковими», - говорить Максим Мартинюк.

    Низька ефективність, яку демонструють ДП, і високі витрати на їх штат та адміністрування зумовлюють необхідність системних змін в підходах до менеджменту, зокрема через залучення до управління партнерів з приватного сектору шляхом продажу держпідприємств або частки в них.

    Основна складність аграрної приватизації - земельна складова, оскільки при розпаюванні аграрних ДП, більшість з яких є колишніми радгоспами, необхідно врахувати права колишніх працівників та пенсіонерів з їх числа. Також процес ускладнює невпорядкованість оформлення прав на землю.

    Функціонування аграрних підприємств, які держава вирішить зберегти за собою, також має бути підпорядковане бізнес-логіці. «Частина з них можуть бути гарантами забезпечення продовольчої безпеки. Інші можуть стати об'єктами для залучення іноземного капіталу», - відзначає Максим Мартинюк.

    Нагадаємо, що Комітет з питань економічної політики Верховної Ради України підтримав та рекомендував парламенту прийняти проект Закону «Про демонополізацію та впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі» у першому читанні.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.