• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експерти прогнозують зростання ціни соняшника у жовтні
    Опубликовано: 2022-10-01 10:05:43

    У Кіровоградській області аграрії почали збирати соняшник. Жнивують лише ті аграрії, у кого в господарствах є можливість його підсушити. Про це розповіла керівниця департаменту агропромислового розвитку ОДА Валерія Фурманова, пише Суспільне.

    «Для довготривалого зберігання зерно повинно бути підсушеним. Тому соняшник нині збирають лише ті аграрії, у кого в господарствах є можливість його підсушити. Воно зараз не зіпсується, але довготривало не зберігатиметься. Через втрату властивостей, вироблена олія буде не тої якості», — пояснила Валерія Фурманова.

    За її прогнозами, ціна на соняшник почне зростати у жовтні.

    «Буде підвищення ціни у зв'язку з посухою, яка сталася у Європі. Через недобір врожаю, у світі наша продукція популярна і має попит. Цінові фактори зумовлені сезонними чинниками і виробництвом. Також логістичними витратами, які для трейдерів були вищими, ніж минулого року», — додала посадовиця.

    Водночас наразі в портах України вже фіксується незначне підвищення ціни на соняшник.

    Проте наразі фермери бідкаються, що втрачають мільйони гривень через низьку ціну.

    «У нас вийшла ціна 16 тисяч за тонну, перед війною була 25, це велика різниця. Ми продаємо майже три тисячі тонн, виходить, що господарство втрачає 27 мільйонів гривень. А це й зарплата, податки, кількість добрив. Якщо торік ми вносили по два центнери під основний обробіток, то в цьому році тільки 100 кг, тому що не вистачає грошових резервів», — розповів фермер з Кіровоградщини Микола Макодзеба, засновник ТОВ «Лан».

    Раніше ми писали, що на початку місяця ціни на соняшник обвалились. Як пояснив аналітик консалтингової компанії Barva Invest Павло Хаустов, просідання ціни соняшнику під час жнив очікуване. Проте в цьому специфічному році на ціни тисне додатковий фактор — логістичний.

    Юлія Немцева
     
    Інф. kurkul.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.