• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В 2017 році європейці допоможуть модернізувати рибне господарство України
    Опубликовано: 2017-03-01 08:53:28

    В 2016 році   Держрибагентство активізувало роботу з міжнародними партнерами – Норвегією, Естонією та Генеральною комісією   з питань  рибальства у Середземному морі  (ГКРС ФАО). Його результатом стало отримання допомоги від європейських партнерів в напрямі моніторингу риболовецького флоту,  електронного моніторингу вилову риби, а також великий проект з наукових досліджень  та  технічної допомоги українській рибній галузі з боку ГКРС ФАО, що допоможуть реформувати та модернізувати рибне господарство України.
    «Фіналізуємо процес передачі елетронної система обліку вилову Естонією Україні. Завершується її переклад, найближчим часом вона буде запущена. З Норвегією  процес передачі системи моніторингу маломірного флоту і системи електронної звітності по вилову ще триває. Завершити всі формальні процедури плануємо до кінця 2017 року »  ̶ повідомив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів. 
    В 2016 році Держрибагентство також підписало Угоду з ГКРС ФАО щодо реалізації в Україні масштабного проекту із наукових досліджень та технічної допомоги українській рибній галузі. В її рамках буде  запроваджено пілотний проект електронної системи звітності та  моніторингу риболовецьких суден на Чорному морі.   Запровадження систем  моніторингу  європейського зразка допоможе  організувати ефективну систему контролю за виловом риби та  сприятиме боротьбі з ННН-рибальством (незаконне, непідзвітне, неконтрольоване).
     «Угода з ГКРС також  передбачає  навчання українських рибних патрульних  відповідно до актуальних міжнародних та національних положень. Найближчим часом європейські спеціалісти поділяться досвідом роботи на морях з патрульними Одеського, Чорноморського та Азовського управлінь. Наступний важливий напрям співробітництва – спільне вивчення запасів в морях з європейськими науковцями»  ̶  додав Ковалів.
    Крім того в першій половині 2017 року ГКРС ФАО реалізує в Україні проект із оцінки можливостей для розвитку марикультури в північно-західній частині Чорного моря. На першому етапі європейці  проведуть тренінги для науковців та фахівців-практиків з розвитку морської аквакультури в Україні.
    Після цього представники ФАО спільно з українськими експертами розпочнуть польові дослідження і визначать перспективні зони для розвитку марикультури, види і технології вирощування, можливі шляхи адаптації міжнародних практик до умов Чорного моря.   ГКРС забезпечить необхідну експертизу для проведення дослідження та всі фінансові витрати для реалізації технічної допомоги в рамках Угоди.  Для  зацікавлених підприємців буде організовано навчання на виділених зонах.
    «З 1 січня 2016 року через постанову Кабміну № 981 ми створили можливість для оренди частини водойми і розведення риби у морях. Тепер наше завдання показати нашим підприємцям всі можливості марикультури, розробити «дорожню карту»  з інформацією про перспективні території та види для вирощування, ефективні методики та технології, існуюче нормативно-правове регулювання. Кінцева мета –  створити умови для розвитку рибного фермерства та забезпечити споживачів власне українською рибою, в тому числі і морською» – наголосив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.